keskiviikko 22. helmikuuta 2012

42 - kyllä vai ei? [Pääkaupunkiseudun pakkoliitoksesta]

Douglas Adamsin kirjassa Linnunradan käsikirja liftareille tiedetään vastaus maailmankaikkeuteen, se on 42. Sen sijaan kysymystä ei tiedä kukaan, ja sen selvittämiseksi nähdään paljon vaivaa.

Pääkaupunkiseudun pakkoliitos on kuin tuo 42. Se on vastaus kysymykseen, jota kukaan ei ole onnistunut muodostamaan. Espoo, Helsinki ja Vantaa pystyvät kukin tuottamaan itsenäisesti ilman valtion apua kaikki palvelut. Verokertymiä tasaa valtionosuusjärjestelmä. Valtion puitesopimukset ohjaavat asuntotuotantoa ja rataratkaisuja pystytään todistetusti tekemään.

Linnunradan käsikirjassa kysymystä pyritään selvittämään maailmankaikkeuden parhaalla tavalla. Meillä voisi riittää maailman paras tapa. Kansainvälinen tiedeyhteisö tarjoaa tähän apua. Prof. Antti Hautamäen, Prof. Mari Vaattovaaran ja heidän ulkomaisten kollegoidensa tulokset tulisi ottaa vakavasti. Nämä tulokset kannustavat etsimään kysymys-vastaus-pareja. Ja näistä kannattaa keskustella.

”42, kyllä vai ei?” Kysymys on järjetön, eikä siihen voi vastata kuin tunteella. Sen sijaan tutkimustulosten mukaan kaikki vastaavat länsimaiset pakkoliitokset ovat epäonnistuneet.

Ville Lehtola
Tekniikan tohtori
Espoon varavaltuutettu (kok)

Alla Länsiväylässä 22.02.2012 julkaistu teksti:

Ei kommentteja: